Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

«Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;…»


Γράφει ο Καφενόβιος

Πώς κατάντησαν έτσι την Κοινωνία; Μια «αγέλη» φιλοτομαριστών. Ο καθένας προσπαθεί να σώσει το σπιτάκι του, την οικογενειούλα του, τον εαυτούλη του. Κυρίαρχη ιδεολογία ο ωχαδερφισμός: «Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;…». Εννοιες ξεθωριασμένες ή άγνωστες, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συμμετοχή, η συλλογικότητα.
Τυχαίο, που μείναμε αμήχανοι και σιωπηλοί στον Αρμαγεδδώνα του Μνημονίου; Δεν νομίζω…
Το τομάρι μας να σωθεί κι ας μη μείνει τίποτα όρθιο.
Εξαιρετικό το σημείωμα του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη στην «Ελευθεροτυπία». Θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, με αφορμή τις πυρκαγιές των τελευταίων 24ώρων, που εκτός των άλλων κατέκαψαν ένα από τα θαύματα της ελληνικής φύσης, το φοινικοδάσος της Πρέβελης:

“Ενώ, λοιπόν, σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και σε όλη τη Β. Αμερική οι κάτοικοι εκπαιδεύονται και δρουν ως εθελοντές και στις.........
πλημμύρες και στους χιονιάδες και στις πυρκαγιές, στην Ελλάδα το μοντέλο εξακολουθεί και είναι «άργησε να 'ρθει η Πυροσβεστική», «καθυστέρησαν τ' αεροπλάνα», «τι να κάνουμε εμείς μ' ένα λάστιχο του νερού».

Να οργανωθείτε σε ομάδες(...) να στρώσετε τον δήμαρχο και τα δημοτικά συμβούλια να εξοπλίσουν τα χωριά και τις κωμοπόλεις, αντί να τους αφήνετε ανεξέλεγκτους να σπαταλάνε λεφτά κι αντί να συμμετέχετε κι εσείς σ' αυτή τη σπατάλη.

Να χαλάτε τη ζαχαρένια σας τα καλοκαίρια με περιπολίες και εκπαίδευση και αστραπιαία επέμβαση με το που θα ανάψει η πρώτη σπίθα και να πολεμάτε τη φωτιά συντεταγμένοι και εκπαιδευμένοι, επιβάλλοντας την καθοδήγησή σας από ένα μεγαλύτερο συντονιστικό όργανο πολιτών και πυροσβεστών. Αυτό να κάνετε. Να γίνετε δηλαδή εσείς κυβερνήτες του τόπου σας, αντί να περιμένετε από τις καφετέριες, τις ψαροταβέρνες και τους καναπέδες στις βεράντες να σας σώσει τη ζωή, την περιουσία και τα πνευμόνια κάποιος άλλος.
Δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας κοινωνίας εκτός από την κοινωνία την ίδιa”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: