Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές στο πλευρό του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα

Συνολικώς 15 Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές υπογράφουν επιστολή συμπαράστασης στον αντιρρησία συνείδησης Νίκο Καρανίκα, ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, με την οποία ζητούν επίσης την άμεση απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος του. Με ερώτησή του, εξάλλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος τονίζει ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα της μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις διεθνείς υποχρεώσεις της είναι η υπόθεση του 44χρονου αντιρρησία συνείδησης, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία της ανυποταξίας από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.
Στην ερώτηση ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος αντιρρησίας συνείδησης διακήρυξε την αντίρρησή του στη στράτευση για λόγους συνείδησης ήδη από τη δεκαετία του ’90, πριν δηλαδή αναγνωριστεί στην Ελλάδα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Φυλακίστηκε στις Στρατιωτικές Φυλακές Θεσσαλονίκης από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 1995, και συνελήφθη εκ νέου τον Δεκέμβριο του 1997 και πάλι πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2013. Τώρα, μόλις ένα χρόνο πριν πάψει να έχει στρατιωτική υποχρέωση, δικάζεται για ανυποταξία από τον Ιανουάριο του 1996, αδίκημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί και φυλακιστεί το 1995.
Η παραπομπή του Νίκου Καρανίκα σε δίκη παραβιάζει, μεταξύ άλλων, το Άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και την ποινική διαδικασία κάθε χώρας», αλλά και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να δικάζονται αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή πολίτες, από στρατοδικεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: