Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

δεν γλιτώνει κανεις

Την έντονη αντίδραση της Greenpeace έχει προκαλέσει η έγκριση της απαγορευμένης, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσίας 1,3-dichlοropropene σε φυτοφάρμακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρμόδιο υπουργό, τον Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Η εν λόγω ουσία, «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, τοξική και ύποπτη για καρκινογενέσεις και εμπεριέχεται σε φυτοφάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως ντομάτες, μελιτζάνες, καρπούζι και πιπεριές, είδη με τεράστια ζήτηση στην Ελλάδα», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Greenpeace.
Σύμφωνα με τη διεθνή περιβαλλοντολογική οργάνωση, το Υπορυγείο εδώ και 4 χρόνια λαμβάνει προσωρινές άδειες 120 ημερών, τη στιγμή που είναι εγκεκριμένες στην Ελλάδα 5 διαφορετικές εναλλακτικές δραστικές ουσίες. Η τελευταία προσωρινή έγκριση για χρήση της ουσίας 1,3-dichlοropropen, δόθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 σε φυτοφάρμακα των εταιρειών BASF Argo Ελλάς ΑΒΕΕ και Κ+Ν Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ.
Η ουσία έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της επικινδυνότητας της, ενώ η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει κατατάξει την ουσία ως ύποπτη καρκινογενέσεων. Επιπλέον ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός επιτρέπει την προσωρινή χρήση (το πολύ για 120 ημέρες) μιας απαγορευμένης ουσίας σε εξαιρετικά ειδικές και επείγουσες περιπτώσεις. Παρ’όλα αυτά, η Ελλάδα έχει κάνει πλήρη χρήση της εξαίρεσης για πληθώρα ουσιών και σε βάθος χρόνου.
Η Greenpeace τονίζει πως, «το αρμόδιο Υπουργείο, εν γνώσει του, θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία των αγροτών μας αλλά και των καταναλωτών. Ο υπουργός, κ. Τσαυτάρης, οφείλει να ενδιαφερθεί για την τήρηση του νόμου και όχι μόνο για την εκμετάλλευση των εξαιρέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: