Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

“Αμφιβάλλω αν η Ελλάδα αποπληρώσει το χρέος της”

Αδύναμη να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος χαρακτηρίζει ο πρόεδρος και γενικός-διευθυντής της «Deutsche Bank» Γιόζεφ Ακερμαν την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Maybrit Illne» ο Ακερμαν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης του ενός τρισ. ευρώ θα βοηθήσει μεν, την Ισπανία και την Ιταλία, θα δυσκολέψει ωστόσο περισσότερο τα πράγματα στην Πορτογαλία.

Ο τραπεζίτης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα τώρα θα χρειαστεί να καταβάλει απίστευτες προσπάθειες, προκειμένου να τα καταφέρει, αμφιβάλλοντας για το εάν τελικά θα πετύχει την αποπληρωμή του χρέους.

«Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, και να οδηγήσει σε ένα είδος πλήρους κατάρρευσης», είπε ο τραπεζίτης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Πρέπει να βοηθήσει η Ευρώπη την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του χρέους της ώστε να μην φθάσει στη στάση πληρωμών, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις γερμανικές τράπεζες», υπογράμμισε ο Ακερμαν. «Δεν κινδυνεύουμε στην Ευρωζώνη από τον πληθωρισμό τα 2-3 ερχόμενα έτη, ενώ το ευρώ παραμένει θεμελιωδώς εύρωστο», υπογράμμισε επίσης.

«Δεν ήταν δυνατόν να καταλήξουμε στη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης γρηγορότερα», ανέφερε τέλος, «αλλά αποδείχθηκε ότι πολιτικοί κι οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να έχουν έναν αποτελεσματικότερο διάλογο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: