Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Αεροπλάνο πετάει με μπαταρία

CANA, Ισπανία (AFP) - ο κατασκευαστής Boeing αμερικανικών αεροσκαφών οδήγησε ένα αεροπλάνο που τροφοδοτήθηκε από μια μπαταρία υδρογόνου στης αρχές του 2008 για πρώτη φορά στην ιστορία τις αεροπορίας, ανώτερα στελέχη επιχείρησης το είπαν στην Ισπανία την Πέμπτη.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της αεροπορίας, Boeing έχει πετάξει ένα επανδρωμένο αεροπλάνο που τροφοδοτήθηκε από μια μπαταρία υδρογόνου,» Boeing που ο κύριος ανώτερος υπάλληλος John Tracy τεχνολογίας είπε σε μια διάσκεψη ειδήσεων στο ερευνητικό κέντρο της εταιρίας στην κεντρική ισπανική πόλη Ocana.

Το αεροπλάνο, που χρησιμοποίησε τους προωστήρες, πέταξε με μια ταχύτητα 100 χιλιομέτρων (62 μίλια) μια ώρα και 20 λεπτά σε ένα ύψος περίπου 1.000 μέτρων (3.300 πόδια) χρησιμοποιώντας μόνο την μπαταρία υδρογόνου ,

Ο διευθυντής του ερευνητικού Ocana κέντρου, Francisco Escarti, είπε ότι η μπαταρία υδρογόνου «θα μπορούσε να είναι η κύρια πηγή ενέργειας για ένα μικρό αεροπλάνο» αλλά πιθανώς δεν θα γινόταν το «αρχικό soruce της ενέργειας για τα μεγάλα αεροπλάνα επιβατών».

Το Tracy είπε ότι η ανάπτυξη ήταν «μια ιστορική τεχνολογική επιτυχία για Boeing» και ήταν «σύνολο των υποσχέσεων για το πιο πράσινο μέλλον».

«Boeing αναγνωρίζει ότι η ρύπανση αντιπροσωπεύει μια σοβαρή περιβαλλοντική πρόκληση,» αυτός πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις αυξανόμενες δαπάνες καυσίμων και τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αλλαγή κλίματος, οι αερογραμμές είναι έτοιμες να βρουν τους τρόπους να κόψουν τους ενεργειακούς λογαριασμούς τους και τη ρύπανση που εκπέμπουν.

Το πρώτο νέο πρότυπο Boeing κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, το Dreamliner, χρησιμοποίησε τα σύνθετα υψηλής τεχνολογίας που μειώνει το βάρος του και που η επιχείρηση λέει θα το κάνει να καταναλώσει 20 τοις εκατό λιγότερα καύσιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: