Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ

O OΚΑΝΑ, στη Σταυρούπολη, χρειάζεται 80 χιλιάδες ευρώ για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Εκατοντάδες άνθρωποι μένουν έξω από τα προγράμματα αποκατάστασης και «σέρνονται» στην περιοχή, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για τους κατοίκους. Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει 300 χιλιάδες ευρώ για να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη βουλευτές και παρατρεχάμενοι, μήπως τυχόν και χάσει κάτι από την αίγλη της η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

Και, τέλος πάντων, να πάει ένας βουλευτής, συμβολικά, ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, είναι κατανοητό. Αλλά είκοσι βουλευτές τι δουλειά έχουν στη Νέα Υόρκη, αν όχι να σηκώσουν μετά των συζύγων τους ό,τι βρουν στα καταστήματα του Μανχάταν, τώρα που η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου εξάπτει την καταναλωτική προδιάθεση; Γιατί πρέπει να πληρώνει ο δημόσιος προϋπολογισμός για να κάνουν ταξιδάκια αναψυχής οι «υπηρεσιακοί παράγοντες»; Και γιατί πρέπει να μείνουν στο «Four Seasons» όπου το φτηνότερο δωμάτιο κοστίζει 755 ευρώ; Γεμάτο είναι το Μανχάταν από θαυμάσια ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων όπου η διανυκτέρευση κοστίζει τρεις και τέσσερις φορές λιγότερο. Ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής, γιατί πρέπει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη με ειδική πτήση; Χάθηκαν τα αεροπλάνα της γραμμής; Στην business class, καμία αντίρρηση!

Το να μιλάς για τα προνόμια των βουλευτών μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε λαϊκισμό. Κάποια πράγματα, όμως, είναι προκλητικά. Δε γίνεται να αυξάνεις τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά να επιφυλάσσεις στον εαυτό σου δικαίωμα ιδιαίτερης σύνταξης με τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Oύτε γίνεται να μιλάς για περιορισμό του σπάταλου δημόσιου τομέα, αλλά να αξιώνεις από τη Βουλή αυτοκίνητο υπερπολυτελείας, λες και με συνηθισμένο αυτοκίνητο δεν μπορείς να ασκήσεις τα καθήκοντα του βουλευτή. Θέλεις να πας πέντε μέρες στη Νέα Υόρκη; Πλήρωσε από την τσέπη σου και πάνε, χωρίς να δώσεις λογαριασμό σε κανένα. Αλήθεια, οι ίδιοι οι βουλευτές δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να προστατεύσουν το κύρος της ιδιότητάς τους;

Ποιος ξέρει; Πιθανώς, η γοητεία της (τζάμπα) πολυτέλειας είναι ακατανίκητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: