Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Τρόφιμα με δελτίο στις ΗΠΑ!

Τρόφιμα με το... «δελτίο» θα αγοράζουν εφεξής οι Αμερικανοί καταναλωτές, που τον τελευταίο καιρό στοκάρουν μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες τους αφενός λόγω της ξέφρενης κούρσας ανόδου των τιμών, αφετέρου λόγω των ανησυχιών για επικείμενες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σχετικοί περιορισμοί ισχύουν ήδη για το ρύζι, ενώ ανάλογα μέτρα θα ληφθούν τόσο για το αλεύρι όσο και για το λάδι!
Η θυγατρική της «νούμερο 1» αλυσίδας λιανικής στον κόσμο Wal Mart, η Sams Club, έθεσε περιορισμούς στην ποσότητα αγοράς ορισμένων τύπων ρυζιού στις ΗΠΑ (όπου τουλάχιστον επιτρέπεται από τον νόμο), αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πράξει το ίδιο τόσο για τα άλευρα όσο και για τα μαγειρικά λίπη.

Σε ανάλογη κίνηση - σοκ προχώρησε επίσης η ανταγωνίστρια Costco Wholesale, με στόχο να αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Οπως, όμως, επισημαίνουν οι αναλυτές, οι αμερικανικές αποθήκες τροφίμων προσπαθούν με κάθε τρόπο να «προστατεύσουν» εταιρικούς πελάτες, όπως εστιατόρια, εταιρείες catering, ιδιωτικές κλινικές και κέντρα ημερήσιας φροντίδας.
Κάθε Αμερικανός καταναλωτής θα μπορεί πλέον να προμηθεύεται μέχρι και τέσσερις συσκευασίες ρυζιού jasmine, μπασμάτι ή μακρύκκοκου σε κάθε επίσκεψη στα καταστήματα της αλυσίδας Wal Μart.
Βόμβα στην αγορά
Η πρωτοφανής αυτή είδηση έσκασε σαν... βόμβα στην αγορά, προκαλώντας την εκτίναξη της τιμής του ρυζιού σε νέα ιστορικά ύψη. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο έσπασε το «φράγμα» των 25 δολαρίων, φτάνοντας μέχρι και τα 25,01 δολάρια ανά 100 λίβρες (μία λίβρα ισούται με 0,4536 κιλά). Σε διάστημα ενός μήνα το ρύζι έχει ανατιμηθεί κατά 26% και κατά 68% από την αρχή του έτους, ενώ, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, τους επόμενους μήνες θα «σκαρφαλώσει» σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Αναβρασμό προκάλεσαν, εξάλλου, χθες οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Βραζιλίας, Ρέινχολντ Στεφάνες, ότι η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο μείωσης των εξαγωγών ρυζιού, προκειμένου να διασφαλίσει τα αποθέματα που χρειάζεται για την επόμενη χρονιά, τάση που εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με τη μορφή χιονοστιβάδας σε πολλά ακόμη κράτη.
Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του ρυζιού, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης (της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας), Σάμακ Σανταραβέτζ, κάλεσε τους Ταϊλανδούς να... τρώνε λιγότερο ρύζι προκειμένου οι αγρότες να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: