Σάββατο 19 Απριλίου 2008

ΧΑΡΙΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ»

Η 39χρονη Γεωργία, μητέρα τριών ανήλικων αγοριών, ζούσε για μήνες με τεχνητή καρδιά περιμένοντας, μάταια, να βρεθεί μόσχευμα

«Η απόφαση ήταν της ίδιας της Γεωργίας να δωρίσει τα όργανά της. Μόνη της μου είχε θέσει το θέμα όσο ήταν στη ζωή με μηχάνημα τεχνητής καρδιάς· πως θα ήθελε, δηλαδή, αν κάποτε της συμβεί κάτι, να προσφέρει και αυτή ό,τι μπορεί, για να ζήσει κάποιος άλλος. Όταν πια οι γιατροί μάς είπαν πως δεν τα βγάζει πέρα, εγώ κι ο αδερφός της απλά διαχειριστήκαμε την επιθυμία της...».

Μέσα σ΄ έναν χρόνο η σύζυγός του και μητέρα των τριών ανήλικων αγοριών τους αρρώστησε και έχασε τη μάχη της ζωής. Τώρα, μόλις λίγες μέρες από τον χαμό της, ο Δημήτρης Βάθης ένα μόνο νοιάζεται να περάσει προς τα έξω με τα λόγια του: τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων και ιστών προς τον συνάνθρωπο. «Εμένα η γυναίκα μου δεν ευτύχησε, δεν πρόλαβε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, αφού επί δέκα μήνες το μόσχευμα για κείνη δεν βρέθηκε. Θέλω, όμως, οι υπόλοιποι άνθρωποι που βρίσκονται στη θέση της ή έχουν ανάγκη κάποιο άλλο ζωτικό όργανο να μπορέσουν κάποια στιγμή να τα καταφέρουν. Αν η κοινωνία μας ήταν λίγο πιο ευαισθητοποιημένη, η σύζυγός μου κι αρκετοί άλλοι ασθενείς απ΄ τις λίστες αναμονής ίσως και να είχαν σωθεί», λέει με παράπονο στα «ΝΕΑ».
Για τον ίδιο και την οικογένειά του ο γολγοθάς της αντίστροφης μέτρησης άρχιζε τον Μάρτιο του 2007, όταν η 39χρονη Γεωργία Θεοδώρου εμφάνισε αιφνιδίως πρόβλημα στην καρδιά της. Στη διάρκεια αιμοδυναμικής επέμβασης για την αντιμετώπισή του, την πρόλαβε και το έμφραγμα. Στο Ωνάσειο όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί υπερέβαλαν εαυτούς. «Ζωντάνεψαν μία προθανάτια ασθενή- τους έχω πολύ μεγάλη υποχρέωση, δέος αισθάνομαι γι΄ αυτούς. Κατάφεραν να την κάνουν και πάλι έναν άνθρωπο που σύντομα, για έναν ολόκληρο χρόνο, μπορούσε να κάνει τα πάντα, ακόμα και να οδηγεί, έστω και με τεχνητή καρδιά», τονίζει χαρακτηριστικά ο 43χρονος σύζυγος, έμπορος οικοδομικών υλικών.

Στην εντατική

Το επόμενο, ωστόσο, χτύπημα της μοίρας ήρθε τον περασμένο μήνα: η άτυχη γυναίκα παθαίνει και εγκεφαλικό, απόρροια της καρδιακής πάθησης. Χειρουργείται εσπευσμένα σε άλλο νοσοκομείο και ξαναγυρίζει αμέσως στο Ωνάσειο για τον τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, μήνα της ζωής της, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκεί, μετά και την εγκεφαλική αιμορραγία, τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο ίδιος. «Δεν με πλησίασε κανένας για να δωρίσω τα όργανά της. Εγώ, μαζί με τον αδερφό της, τους το πρότεινα μετά και τις συζητήσεις που είχα κάνει παλαιότερα μαζί της- “κι εγώ στη θέση σου το ίδιο θα κάνω...”, της υποσχέθηκα. Έμειναν με ανοιχτό το στόμα οι γιατροί: “Δεν έχει ξαναγίνει εδώ κάτι τέτοιο, να φύγουν από μας όργανα (νεφροί σε Ευαγγελισμό και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, κερατοειδείς και δέρμα στο Γ. Γεννηματάς) προς μεταμόσχευση”, μας είπαν».
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η Γεωργία Θεοδώρου είχε εμφανιστεί σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή («Όμορφος κόσμος», Μega), ακριβώς για να στηρίξει τη διάδοση της ιδέας δωρεάς οργάνων.
«Προέβαλε αυτό που ήταν, την εικόνα, δηλαδή, ενός ανθρώπου που αναζητά με αξιοπρέπεια, αν και με κλεψύδρα πάνω απ΄ το κεφάλι του, βοήθεια από κάποιον συνάνθρωπο, κάποιον να την ακούσει, για να σωθεί. Και η ίδια η Γεωργία είχε πολύ μεγάλη πίστη και δύναμη να ζήσει, η αρρώστια της δεν την πήρε από κάτω, από την αρχή έως το τέλος. Σ΄ αυτή την ψυχοφθόρα αναμονή, είχε την ελπίδα πως μέσα στους 24 το πολύ μήνες της ημερομηνίας λήξης με τεχνητή καρδιά, τελικά θα βρισκόταν ευτυχής λύση», περιγράφει ο κ. Βάθης, που μόνο τα καλύτερα, υγεία πάνω απ΄ όλα, έχει να ευχηθεί στους άγνωστους λήπτες των μοσχευμάτων της γυναίκας του.
Μαζί με τους τρεις γιους του, τα 13χρονα δίδυμα και τον βενιαμίν 11χρονο, έχουν τώρα νέα δεδομένα στη ζωή τους. «Μπορεί να είναι ανήλικα, όμως αυτή η δύναμη και η υπερπροσπάθεια της μητέρας τους τα έχει ατσαλώσει, τα έχει κάνει άντρες σε μικρή ηλικία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: