Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΑΧ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ

Στροφή σε ξενόφερτα δέντρα κάνουν οι δήμοι του Λεκανοπεδίου, αντικαθιστώντας ελληνικά φυτά που επί δεκαετίες έδιναν πράσινες ανάσες σε πεζοδρόμια και πλατείες. Στο Παγκράτι, τα Εξάρχεια και πρόσφατα στο Κολωνάκι, οι κάτοικοι είδαν τις γνώριμες νεραντζιές να... εξαφανίζονται μέσα σε μια νύχτα. Τη θέση τους πήραν άλλα δέντρα, όπως οι βραχυχίτωνες που τοποθετήθηκαν στην οδό Κανάρη.

«Δεν πρόκειται για κοπή αλλά για απλή αντικατάσταση και καλλωπισμό», αναφέρουν σε έγγραφά τους οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Αν και ο βραχυχίτωνας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια και καλύπτει κάποιες από τις προδιαγραφές επιβίωσης στη... ζούγκλα της Αθήνας, οι ενστάσεις για την επιλογή δεν λείπουν. «Ας φυτέψουμε μερικά δέντρα εκεί όπου δεν υπάρχουν και μετά ας δούμε την αντικατάσταση των υφισταμένων», σχολιάζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Λάλας. «Οι νεραντζιές είναι ανθεκτικό δέντρο, μυρίζουν όμορφα την άνοιξη και έχουμε νεράντζια να... πετάμε και στις διαδηλώσεις, όπως κάναμε παλιά», σημειώνει γελώντας!
Ανάλογη είναι και η άποψη του καθηγητή Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Χρονόπουλου. «Αντίθετος με τη φύτευση βραχυχιτώνων δεν είμαι, αλλά έχει άλλη χάρη η νεραντζιά. Έχει ένα άνθος, θυμίζει την παλιά Αθήνα, μετά παραμένουν οι καρποί της και δίνουν χρώμα στο τοπίο».
Όπως αναφέρει ο κ. Χρονόπουλος, πέραν των αισθητικών, τα κριτήρια επιλογής των κατάλληλων φυτών είναι πολλά: οι ιδιαίτερες συνθήκες από πλευράς ρύπανσης και θερμοκρασιών, οι κίνδυνοι προσβολής από έντομα και άλλα μικρόβια, το υπέδαφος, αλλά και το πλάτος των πεζοδρομίων.

Τυχαίες τοποθετήσεις

«Τα φυτά από το εξωτερικό έρχονται- τις περισσότερες φορές- χωρίς έλεγχο», υποστηρίζει ο κ. Χρονόπουλος. «Κάποιες φορές γίνονται τυχαία οι επιλογές, κάποιοι προωθούν συγκεκριμένα φυτά», υποστηρίζει ο γεωπόνος Γιώργος Ζεβελάκης και φέρνει το ως παράδειγμα το εξής: «Φύτεψαν φίκους Μελβούρνης και με τον πρώτο παγετό ξεράθηκαν. Είναι πανάκριβα φυτά».
Τυχαία, όμως, είναι και η τοποθέτηση των δέντρων. «Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας έχουν τοποθετηθεί στο μεσαίο κράσπεδο φυτά που εμποδίζουν τον πεζό να δει τα αυτοκίνητα που έρχονται», σχολιάζει ο κ. Ζεβελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: