Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ

Όπως πήραν τα Ελγίνεια Μάρμαρα και λεηλάτησαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, οι Ευρωπαίοι, κυρίως, "φίλοι και σύμμαχοί" μας, από το 1700 έως και σήμερα αθόρυβα και μεθοδικά αφαιρούν από τα βουνά της χώρας μας εκατοντάδες είδη σπάνιων ενδημικών φυτών, τα οποία σήμερα ομορφαίνουν βοτανικούς κήπους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, ενώ απουσιάζουν παντελώς από τους αντίστοιχους ελληνικούς βοτανικούς κήπους.
Η κλοπή εκατοντάδων σπάνιων και απειλούμενων ενδημικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας έγινε κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, μετά το 1700, από πολλούς Γερμανούς, Αυστριακούς, Ιταλούς, Γάλλους, Βούλγαρους, Ούγγρους, Δανούς και Σουηδούς βοτανολόγους, φυτογεωγράφους και ταξινόμους φυτών, οι οποίοι τα οδήγησαν στην ξενιτιά για δήθεν επιστημονικούς σκοπούς. Πρωταγωνιστές στο βίαιο "ξενιτεμό" και την "οδύσσεια" των ενδημικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας ήταν οι Άγγλοι. Ακόμη και σήμερα αναζητούν σπάνια ενδημικά φυτά στη νοτιοανατολική και κεντρική Ελλάδα, τα οποία διαθέτουν προς πώληση σε διάφορες αγορές ανθοκομίας.
Ο "Άδωνης της Κυλλήνης" (σπάνια ανεμώνη) και η Campanula Incurva (καμπανούλα), παραδείγματος χάριν, είναι δύο από τα εκατοντάδες ξενιτεμένα ενδημικά φυτά της νοτιοανατολικής Ελλάδας τα οποία κοσμούν τους ευρωπαϊκούς βοτανικούς κήπους, είναι όμως δύσκολο να τα απολαύσουν οι Έλληνες φυσιολάτρες στην πατρίδα τους.
Ο Βοτανικός Βαλκανικός Κήπος Κρουσίων (ΒΒΚΚ), στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, ως επίσημος θεματοφύλακας της ελληνικής χλωρίδας έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την επιστροφή 500 περίπου ξενιτεμένων σπάνιων ενδημικών φυτών της Ελλάδας.
Αρκετά από αυτά έχουν εντοπιστεί από Έλληνες βοτανολόγους να πωλούνται στην Ευρώπη στους φανατικούς ανθοκαλλιεργητές, τη στιγμή που στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πλέον ή συναντώνται σε δυσπρόσιτα βουνά.
«Στην τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου Planta Europa στο Βουκουρέστι», μας είπε η υπεύθυνη του Βοτανικού Βαλκανικού Κήπου Κρουσίων, ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ δρ Ελένη Μαλούπα, «θέσαμε το ζήτημα του επαναπατρισμού των αποδεδειγμένα ελληνικών και ενδημικών φυτών από βοτανικούς κήπους και ιδρύματα της Ευρώπης, για να βάλουμε τέλος στην "οδύσσειά" τους που ξεκίνησε το 1700».
Από τα 500 ξενιτεμένα ελληνικά φυτά η εκστρατεία που ξεκίνησε το ΒΒΚΚ πέτυχε μέχρι στιγμής την επιστροφή και τον επαναπατρισμό των 100 πρώτων ειδών.
«Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, στο ΒΒΚ Κρουσίων, δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό τμήμα επαναπατρισθέντων ειδών, ενώ το επόμενο βήμα μας θα είναι η καλλωπιστική και φυτοφαρμακευτική ανάδειξή τους», είπε στη "Ν.Κ." η κ. Ελένη Μαλούπα.
Έχει ζητηθεί από όλους τους ευρωπαϊκούς βοτανικούς κήπους να σεβαστούν τις διεθνείς συμβάσεις που ρυθμίζουν τις ανταλλαγές του φυτικού υλικού.
Οι περισσότεροι φορείς αναγνωρίζουν ότι η συλλογή με συστηματικό τρόπο των σπάνιων και απειλούμενων ενδημικών φυτών της Ελλάδας και η εξαγωγή τους στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ένα υπαρκτό πρόβλημα. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη καλλιεργούνται και παρουσιάζονται σε βοτανικούς κήπους και βοτανικά μουσεία του Βερολίνου, του Εδιμβούργου, του Κέμπριτζ, του Γκέτεμποργκ, του Παρισιού, της Φλωρεντίας και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: